Block stacking consists of stacking goods on the floor of the warehouse

Blokstapeling: het optimaliseren van de beschikbare opslagruimte zonder magazijnstellingen

23 mei 2022

Blokstapeling, is een bepaalde manier om goederen op te slaan, waarbij deze direct op de vloer worden opgestapeld en die, indien dit correct wordt uitgevoerd, bepaalde logistieke voordelen biedt. Het is van essentieel belang de specifieke kenmerken van dit systeem te kennen, en te weten in welke situaties dit systeem het meest doeltreffend is, om er het meeste voordeel uit te halen.

In dit artikel wordt nader ingegaan op «blokstapeling in het magazijn», de voor- en nadelen ervan en het verschil met groeperings- of compacte opslag.

Blokstapeling

Blokstapeling is een manier van opslaan, waarbij laadeenheden zoals pallets, magazijnbakken of dozen op de vloer van het magazijn op elkaar worden gestapeld, zonder gebruik te maken van legborden.

De goederen kunnen al dan niet gepalletiseerd zijn, afhankelijk van het soort product dat wordt afgehandeld. De enige voorwaarde is dat de laadeenheid sterk genoeg is om het gewicht van de rest van de artikelen te dragen. Maar als het product kwetsbaar is, dan kan de constructie uiteenvallen.

Voor- en nadelen van «blokstapeling»

Blokstapeling biedt de volgende logistieke voordelen:

  • Kostenbesparingen: dit is waarschijnlijk het grootste voordeel. Blokstapeling is de goedkoopste opslagmethode, aangezien er geen magazijnstellingen nodig zijn.
  • Optimalisatie van de ruimte: er wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare oppervlakte door de opheffing van overbodige gangpaden, en het volume wordt geoptimaliseerd door de ladingen op elkaar te stapelen. Dit in vergelijking met de situatie waarbij slechts één enkele pallet op de vloer wordt geplaatst.
  • Het beheer van de referenties: wil blokstapeling doeltreffend zijn, dan is het van essentieel belang dat er compacte constructies worden gevormd, met dezelfde referentie. Op deze manier wordt het voorraadbeheer en de plaatsbepaling van elk product vergemakkelijkt.

Blokstapeling heeft echter enkele belangrijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals:

  • De beperking in hoogte: hangt af van het soort opgeslagen goederen. Met andere woorden, als een grote hoeveelheid producten op elkaar wordt gestapeld, dan kan de structuur onstabiel worden en in elkaar storten. Goederen kunnen alleen in magazijnstellingen, op hoogte worden opgeslagen.
  • Schade aan de goederen: als het gewicht van de gestapelde lading te hoog is, dan kunnen de goederen die zich onderaan bevinden worden beschadigd.
  • Het risico op ongevallen: magazijnstellingen voorkomen valpartijen, beperken de impact van botsingen met de apparatuur voor goederenafhandeling en zorgen voor een optimale stabiliteit van de ladingen in de opslagniveaus. Blokstapeling biedt deze voordelen niet, waardoor het een systeem is, dat onderhevig is aan een groter risico op ongelukken.

De grootste toegevoegde waarde van dit type opslag is in het algemeen, dat er weinig aanvangsinvesteringen voor nodig zijn. Wil men de goederen beschermen alsmede de fysieke veiligheid van de magazijnmedewerkers garanderen, dan is het gebruik van magazijnstellingen onontbeerlijk.

Voor een succesvolle blokstapeling, is het van essentieel belang dat de goederen solide genoeg zijn
Voor een succesvolle blokstapeling, is het van essentieel belang dat de goederen solide genoeg zijn

Wanneer moet men investeren in blokstapeling?

Elke opslagmethode heeft zijn voor- en nadelen en is onder meer afhankelijk van de beschikbare ruimte, het soort goederen dat moet worden opgeslagen, en de omloopsnelheid van de goederenstromen. Uitgaande van dit principe is de blokstapeling interessant voor bedrijven die werken met goederen die stapelbaar zijn. Wat de kosten vermindert en de afhandelingen vergemakkelijkt.

Een ander vermeldenswaardig aspect is de omloopsnelheid van de voorraden. Deze methode van «blokstapeling», kan alleen worden toegepast bij goederen die een lage omloopsnelheid hebben. Hoe minder goederen er in- of uitgeslagen worden; hoe steviger en stabieler de structuur.

Blokstapeling is gebruikelijker wanneer de investeringen beperkt zijn, en er ruimte is om blokvormige homogene ladingen op te slaan. Wanneer er voldoende kapitaal beschikbaar is, dan kan het beste worden gekozen voor opslagoplossingen die de veiligheid van de goederen garanderen.

Tenslotte wordt deze methode gebruikt in conventionele magazijnen voor cross docking activiteiten, of als een tijdelijke opslagbuffer. Dit is het tijdelijk onderbrengen van producten in afwachting van sortering, opslag of verzending. Waarbij deze goederen de opslagzone niet passeren. Zo gaat het bij het bedrijf Refrescos Bandeirantes de Brasil, waarvoor Mecalux een project heeft ontwikkeld waarbij de pallets in grote hoeveelheden worden opgeslagen, voordat ze in de inrij- of doorrijstellingen worden geplaatst. Hierbij worden magazijnstellingen gecombineerd met het occasionele gebruik van opslag in grote hoeveelheden.

Het eenvoudigste compacte opslagsysteem is de inrijstelling
Het eenvoudigste compacte opslagsysteem is de inrijstelling

Verschillen tussen blokstapeling en de groeperings- of compacte opslag

Blokstapeling wordt vaak verward met een systeem voor compacte of groeperingsopslag, hoewel het verschil tussen beide aanzienlijk is: systemen voor compacte of groeperingsopslag gebruiken magazijnstellingen om de goederen achter elkaar in op te slaan, terwijl bij blokstapeling de goederen op elkaar gestapeld worden. Stellingen voor compacte opslag zijn uitgerust met beschermingselementen die de veiligheid van de opgeslagen goederen en de magazijnmedewerkers garanderen.

De verschillende compacte opslagoplossingen worden net als blokstapeling, gekenmerkt door het feit dat gangpaden opgeheven worden, met als doel de beschikbare opslagruimte te optimaliseren. De meest eenvoudige opslagoplossing is de inrijstelling, een systeem waarbij de heftrucks zich in de stellingen begeven om de pallets af te handelen.

Het Pallet Shuttle-systeem maakt gebruikt van een gemotoriseerd wagentje om ladingen in- en uit te magazijnstellingen te slaan. Door de heftrucks te vervangen door de shuttle wordt de manoeuvreertijd en het risico op ongevallen verminderd. Ten slotte zijn er de verrijdbare Movirack stellingen, die op mobiele bases worden geïnstalleerd en waarmee één enkel gangpad kan worden geopend, en die een directe toegang bieden tot alle opgeslagen goederen.

Movirack mobiele stellingen bieden directe toegang tot de goederen en optimaliseren de beschikbare opslagruimte
Movirack mobiele stellingen bieden directe toegang tot de goederen en optimaliseren de beschikbare opslagruimte

Identificeer uw behoeften om de ideale opslagoplossing te vinden

Blokstapeling kan soms voordelig zijn als we vooraf elk van de voordelen, risico's en mogelijke scenario's zorgvuldig analyseren. Het is een opslagmanier die economisch voordelig is aangezien er geen magazijnstellingen voor nodig zijn, maar die contraproductief kan zijn wanneer het op een verkeerde manier wordt gebruikt of toegepast. Het model? Het risico op ongevallen is groter en het is niet erg schaalbaar. Bovendien kan het niet worden gebruikt in een automatisch magazijn. Deze techniek kan echter ook in conventionele magazijnen worden toegepast voor zeer specifieke doeleinden, zoals de organisatie van goederen vóór hun definitieve opslag in een magazijnstelling.

Als u denkt dat blokstapeling voldoet aan uw logistieke behoeften, neem dan contact op met Mecalux. Wij helpen u graag verder en zullen u een op maat gemaakte opslagoplossing voorstellen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: