Een semiautomatisch magazijn profiteert van de functies die het Pallet Shuttle systeem biedt

Semiautomatisch magazijn: technologie met een menselijke toets

14 feb 2023

Semiautomatische magazijnen zijn de favoriete logistieke oplossing voor bedrijven die niet willen of kunnen kiezen voor volledige automatisering. Ze zijn een combinatie van technologie en menselijke arbeid en genieten zo van de voordelen van geautomatiseerde systemen en handmatig uitgevoerde taken.

Welke semiautomatische opslagsystemen zijn er op de markt, wanneer is het aangewezen ze te gebruiken en wat zijn de voordelen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

Wat is een semiautomatisch magazijn

Een semiautomatisch magazijn is een magazijn waarin geautomatiseerde oplossingen voor opslag, beheer of transport worden gecombineerd met manuele taken. Hoewel ze technologisch veel verder staan dan conventionele magazijnen, blijft de menselijke factor een zeer belangrijke rol spelen.

Bij semiautomatische magazijnen zijn bepaalde intralogistieke handelingen (ontvangst, vervoer, opslag, orderpicking, verzending) geautomatiseerd, terwijl andere processen nog steeds handmatig worden uitgevoerd.

7 voordelen van semiautomatische opslag

Semi-automatisering van een magazijn levert de volgende voordelen op:

  1. Minder fouten. Het voorkomt fouten als gevolg van een volledig handmatige bediening.
  2. Verhoogde productiviteit. Zowel geautomatiseerde apparatuur als pickingtools verhogen de prestaties van de operatoren in het magazijn aanzienlijk.
  3. Toegevoegde waarde. Wanneer bepaalde processen, zoals het verplaatsen van goederen, worden geautomatiseerd kunnen operatoren zich richten op andere taken die meer waarde toevoegen.
  4. Vermindering van de onderhoudskosten. Geautomatiseerde goederenbehandeling vermindert slijtage en schade die gepaard gaat met herhaald gebruik van behandelingsapparatuur zoals vorkheftrucks en stapelaars.
  5. Grotere tevredenheid van het personeel. Door oplossingen te automatiseren hoeven operatoren zich niet langer bezig te houden met de meest vermoeiende taken, waardoor hun werkvreugde aanzienlijk toeneemt.
  6. Veiligere goederen. Het automatische transport van de goederen helpt om ze in perfecte staat te houden.
  7. Uitvoering van een permanente voorraad. Met een Warehouse Management System (WMS) kan de voorraad in real time opgevolgd worden. De historiek van de verplaatsingen wordt bijgehouden, dus kan de traceerbaarheid van de producten strikt worden gegarandeerd.

Door een traditioneel magazijn deels te automatiseren worden de logistieke prestaties verbeterd en fouten en operationele kosten verminderd.

In een semiautomatisch magazijn stroomlijnen transportbanden de interne goederenstroom en brengen zij de producten naar de picking stations.
In een semiautomatisch magazijn stroomlijnen transportbanden de interne goederenstroom en brengen zij de producten naar de picking stations.

Semiautomatische magazijnoplossingen en voorbeelden

De semiautomatische oplossing bij uitstek is de semiautomatische Pallet Shuttle. Dit is een compact opslagsysteem waarbij een pallet shuttle binnen de opslagkanalen beweegt en pallets laadt en lost. Op die manier hoeven de operatoren de pallet alleen maar in de eerste positie van elk kanaal te plaatsen, met behulp van een vorkheftruck. Alisson Ferreira, Manager Planning and Logistics Operations bij Coca-Cola Refrescos Bandeirantes (Brazilië), licht de voordelen van deze oplossing in zijn magazijn toe: "De Pallet Shuttle verhoogt onze productiviteit omdat de pallet shuttle automatisch met de pallets door de kanalen beweegt. De operatoren hebben zich snel aangepast en vanaf de eerste dag heb ik het gevoel dat het werk sneller en veiliger verloopt.

Een ander kenmerk van het semiautomatische magazijn is de automatisering van de goederenstroom. Transportband voor pallets bijvoorbeeld maken het mogelijk de interne beweging tussen twee verschillende zones te automatiseren en vervolgens handmatig te verwerken. Een dergelijke oplossing vinden wij bij Tadim, een multinational die noten en gedroogd fruit verdeelt. Hun logistiek manager zegt: "Door het magazijn en de productie met elkaar te verbinden door middel van transportbanden, hebben we het aantal ontvangsten met 73% verhoogd".

De automatisering van het goederentransport wordt ook gebruikt bij picking zoals bij goods to person (GTP), een picking strategie waarbij een circuit van transportbanden de goederen naar de picking stations brengt waar de operatoren de goederen handmatig uitpakken. Het magazijn van de Grupo Rossignol in Saint-Étienne-de-Saint-Geoirs (Frankrijk) beschikt bijvoorbeeld over een transportband die de mezzanine verbindt met de consolidatie- en verpakkingszone. Hierdoor zijn de operationele prestaties gemaximaliseerd, zodat de operatoren tot 5.000 bestellingen per dag kunnen picken.

In een semiautomatisch magazijn vinden we ook oplossingen die het picken automatiseren. Er worden ook vaak picking tools gebruikt, zoals pick-to-light. Hierbij lichten de producten op die de operatoren uit elke doos moeten halen. Deze oplossing is gebruikt bij de orderpicking van producten met een grote omloopsnelheid in het magazijn van AS Healthcare in Parijs. Het bestaat uit twee blokken met doorrolstellingen voor dozen die zijn uitgerust met pick-to-light.

Een ander belangrijk hulpsysteem is voice picking. Dit geeft mondeling instructies aan operatoren en vertelt hen wat ze te moeten doen. Sportartikelenbedrijf Decathlon heeft deze technologie verwerkt in drie nieuwe magazijnen in Italië om het groeiende aantal online bestellingen aan te kunnen.

De invoering van een Warehouse Management Systeem (WMS) maakt van een conventioneel magazijn ook een semiautomatisch magazijn. Het combineert handmatige opslag-, behandelings- en transportsystemen immers met een geautomatiseerd magazijnbeheer. Een voorbeeld van dit systeem is dat van de multinational Danone. Hun omnichannel magazijn in Valdemoro (Spanje) verwerkt 700 bestellingen per dag met behulp van Mecalux' Easy WMS.

Semiautomatische picking systemen zoals pick-to-light combineren technologie met handwerk
Semiautomatische picking systemen zoals pick-to-light combineren technologie met handwerk

Wanneer kiezen voor een semiautomatisch magazijn?

Er zijn verschillende use cases om een deel van de logistieke activiteiten te automatiseren:

  • De opslag van dezelfde SKU optimaliseren. Ideaal scenario voor de bouw van een semiautomatisch Pallet Shuttle-systeem.
  • Verhoogde efficiëntie bij picking. Systemen zoals pick-to-light en voice picking verbeteren de prestaties van operatoren tijdens de orderpicking en verminderen tegelijkertijd de kans op fouten.
  • Optimaal intern transport van goederen. Het gebruik van automatische behandelingsapparatuur zoals transportbanden wordt sterk aanbevolen als er grote afstanden moeten worden overbrugd tussen twee zones of tussen verschillende activiteiten.
  • Beter magazijnbeheer. Je hebt geen volledig geautomatiseerd magazijn nodig om beheersoftware te gebruiken. Ook in een conventioneel magazijn is digitaal informatiebeheer mogelijk dankzij een WMS.

Het is nooit te laat om de automatiseringsgraad in een magazijn te verhogen. Vooral omdat dit de verwerkingscapaciteit van de operatoren en de efficiëntie van de werking zal verhogen.

Een semiautomatisch magazijn kan een WMS integreren met conventionele magazijnoplossingen

Evenwicht tussen automatisering en menselijk handelen

Het semiautomatisch magazijn is momenteel de favoriete logistieke oplossing voor bedrijven waarbij een 100% geautomatiseerd magazijn niet rendabel is. Het is hierbij belangrijk te bepalen welke handelingen door middel van automatisering kunnen worden geoptimaliseerd en welke handmatig moeten worden uitgevoerd.

Mecalux is specialist in geautomatiseerde opslagsystemen die zich aanpassen aan de behoeften van elk bedrijf, ongeacht de sector. Als u de tijd rijp vindt om de vruchten te plukken van automatisering in uw magazijn, neem dan contact met ons op. Wij helpen bij het vinden van een integrale en volledig op maat gemaakte logistieke oplossing.