Stacker-crane-types-warehouse

Verschillende soorten magazijnkranen: welke te kiezen?

22 jun 2022

De markt biedt verschillende soorten magazijnkranen die aan de behoeften en kenmerken van afzonderlijke magazijnen tegemoetkomen: van magazijnen met een hoogte tussen de 8 en 45 meter, tot installaties die verschillende laadeenheden zoals magazijnbakken en pallets met een grote verscheidenheid aan volume afhandelen.

Ook kan het in- en uitslagsysteem van de magazijnkraan worden aangepast aan stellingen met enkele, dubbele en driedubbele diepte. Dit is afhankelijk van de vraag of de snelheid of de opslagcapaciteit verhoogd moet worden.

In dit artikel worden de verschillende soorten magazijnkranen besproken die in automatische magazijnen kunnen worden geïnstalleerd, alsmede de kenmerken ervan. Wij geven u ook advies, zodat u het model kunt kiezen dat het beste aan uw behoeften tegemoet komt.

Soorten magazijnkranen voor magazijnbakken en pallets

Er bestaan verschillende soorten magazijnkranen, afhankelijk van de goederen die moeten worden afgehandeld: magazijnkranen voor pallets en magazijnkranen die lichtere laadeenheden kunnen afhandelen, zoals magazijnbakken, ook wel Miniload genoemd. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de grootte van de magazijnkraan en het gewicht dat wordt gedragen: de magazijnkraan voor pallets is veel groter en sterker dan de Miniload.

Naast het type producten dat ermee wordt afgehandeld, kunnen we elke soort magazijnkraan indelen op basis van zijn opbouw en meer specifiek, op basis van het aantal masten. De mast is het belangrijkste deel de magazijnkraan. Het omvat een kraankooi, die een vork heeft waarmee de laadeenheid wordt ondersteund. Afhankelijk van de grootte van de laadeenheid of van de gewenste snelheid, heeft de magazijnkraan één of twee masten.

De magazijnkraan verplaatst zich over een onderste rails die in de betonvloer is bevestigd. Aan de bovenkant is de kraan gekoppeld aan een geleiderails die aan de stellingen is gemonteerd. De bovenrails dient om de magazijnkraan te stabiliseren en zijwaartse krachten op te vangen die optreden bij het in- of uitslaan van de goederen.

Alle magazijnkranen kunnen 24 uur lang functioneren bij temperaturen tot 30 °C onder nul. Om zowel in koelmagazijnen als in magazijnen met een kamertemperatuur te kunnen werken, zijn de magazijnkranen uitgerust met besturingssoftware of WCS om de instructies uit te voeren die door het warehouse management systeem worden doorgegeven.

De magazijnkraan met enkele mast

Dit soort magazijnkraan is verkrijgbaar voor magazijnbakken of pallets. Het is een model met enkele mast, voor optimale prestaties in magazijnen waar lichte laadeenheden worden afgehandeld.

Magazijnkranen met enkele mast, voor zowel pallets als magazijnbakken, bieden optimale prestaties voor lichte laadeenheden

Mecalux beschikt over vijf soorten magazijnkranen voor pallets met één mast: van het model MT-1, geschikt voor lage installaties, tot het model MT-5, bedoeld voor installaties tot 45 m hoog.

De hoogte van de magazijnkraan is afhankelijk van het gewicht van de laadeenheid, d.w.z. hoe hoger de kraan, hoe lager het gewicht van de pallet. Het ideale palletgewicht voor dit type magazijnkraan ligt dus tussen 1000 en 1500 kg. Het brede aanbod maakt het mogelijk de meest geschikte magazijnkraan te kiezen op basis van de beschikbare ruimte en de goederen die moeten worden afgehandeld.

Kenmerken MT-1 MT-2 MT-3 MT-4 MT-5
Maximale hoogte enkele diepte 18 m 24 m 33 m 36 m 45 m
Maximale hoogte dubbele diepte 15,5 m 22 m 27 m 33 m 45 m
Telescopische vork enkele diepte Ja
Telescopische vork dubbele/drievoudige diepte Optioneel
Automatische Pallet Shuttle Optioneel
Maximaal toelaatbare belasting enkele diepte 1500 kg 1500 kg 1500 kg 1000 kg 1000 kg
Maximaal toelaatbare belasting dubbele diepte 1000 kg 1000 kg 1000 kg 1000 kg 1000 kg
Maximale verplaatsingssnelheid 220 m/min
Maximale versnelling verplaatsingssnelheid 0,5 m/s
Maximale hefsnelheid 66 m/min
Maximale versnelling hefsnelheid 0,6 m/s
Laadkooi aan de zijkant Optioneel
Werktemperatuur Tussen de -30 ºC en +40 ºC
Maximale afmetingen laadenheid 1000 x 1300 x 2400 mm
Soort pallet Europallet van 800 mm en 1000 mm breed (EN 13382)
Energie terugwinning systeem Optioneel
 

Voor magazijnbakken is de magazijnkraan met enkele mast verkrijgbaar in twee versies: een lichtere (ML 50), ontworpen om een hoge productiviteit te bereiken, die een magazijnbak van 50 kg op een hoogte van 12 m kan afhandelen; en een tussenliggende (ML 100), die sterker is en die twee magazijnbakken van 50 kg elk op een hoogte van 12 m kan inslaan.

Kenmerken ML-50 ML-100
Laadvermogen Tot 50 kg Tot 100 kg
Maximale hoogte 12 m 12 m
Laadeenheid Eurobox, 1 van 400 x 600 mm Eurobox, 1 van 600 x 800 mm / 2 van 400 x 600 mm
Telescopische vork dubbele diepte Ja Ja
Dubbele vork uitslag Nee Ja
Maximale verplaatsingssnelheid 180 m/min 200 m/min
Maximale versnelling verplaatsingssnelheid 1 m/s 0,7 m/s
Maximale hefsnelheid 100 m/min 90 m/min
Maximale versnelling hefsnelheid 1,2 m/s 0,75 m/s
Type uitslagmiddel Telescopische lepel Aanpasbaar aan het type magazijnbak
 

Magazijnkraan met dubbele mast

Bestaat uit twee masten waartussen zich een hefplatform of laadkooi bevindt dat toegang geeft tot alle opslagniveaus. Dit type magazijnkraan is sterker en robuuster dan magazijnkranen met een enkele mast, en is daarom ideaal voor het afhandelen van zwaardere laadeenheden. Bovendien biedt het optimale resultaten in termen van wendbaarheid.

Magazijnkranen met dubbele mast voor pallets en magazijnbakken zijn sterker en hun structuur is beter bestand tegen zware laadeenheden

De palletuitvoering van dit type magazijnkraan is ideaal voor het afhandelen van pallets met een gewicht tot 1,5 kg. Mecalux biedt zeven modellen MTB magazijnkranen aan, afhankelijk van de gewenste hoogte. Het MTB0-model is een nieuwe toevoeging aan deze serie. Deze machine is minder duur en verbruikt minder energie. Er kunnen pallets van 1500 kg mee worden afgehandeld, maar op een beperkte hoogte: 18 meter.

Kenmerken MT-1 MT-2 MT-3 MT-4 MT-5 MTB-6 MTB-7
Maximale hoogte enkele diepte 12 m 17 m 22 m 27 m 35 m 40 m 45 m
Maximale hoogte dubbele diepte - 12 m 20 m 27 m 35 m 40 m 45 m
Telescopische vork enkele diepte Ja
Telescopische vork dubbele/drievoudige diepte Optioneel
Maximaal toelaatbare belasting 1500 kg
Maximale verplaatsingssnelheid 220 m/min
Maximale versnelling verplaatsingssnelheid 0,5 m/s
Maximale hefsnelheid 66 m/min
Maximale versnelling hefsnelheid 0,8 m/s
Automatische Pallet Shuttle Optioneel
Onderhoudscabine optioneel, met of zonder hefsysteem Ja
Ja
Werktemperatuur Tussen de -30 ºC en +40 ºC
Maximale afmetingen laadenheid 1000 x 1300 x 2400 mm
Soort pallet Europallet van 800 mm en 1000 mm breed (EN 13382)
Energie terugwinning systeem Optioneel
 

De magazijnkranen met dubbele mast voor magazijnbakkenen tot vier magazijnbakken van elk 50 kg hanteren.

Kenmerken MLB100Q-2EPSF MLB100Q-2EPDF MLB100Q-2ECDF
Maximale hoogte 12.29 m 12.29 m 12.29 m
Minimale hoogte 5,04 m 5,04 m 5,04 m
Type uitslagsysteem Dubbele telescopische lepel enkele diepte Dubbele telescopische lepel dubbele diepte Dubbele telescopische lepel met banden
Maximaal toelaatbare belasting 2 x 50 kg / 2 x 100 kg 2 x 50 kg 2 x (50+50) kg
Afmetingen magazijnbakken 400 x 600 / 600 x 800 mm 400 x 600 mm 400 x 600 mm
Maximale verplaatsingssnelheid 250 m/min 250 m/min 250 m/min
Maximale versnelling verplaatsingssnelheid 1,45 m/s 1,45 m/s 1,8 m/s
Maximale hefsnelheid 90 m/min 90 m/min 90 m/min
Maximale versnelling hefsnelheid 1,5 m/s 1,5 m/s 1,5 m/s

Magazijnkraan met dubbele mast en Pallet Shuttle

De magazijnkraan met Pallet Shuttle is uitsluitend bestemd voor gepalletiseerde goederen. Dit is een voortzetting van de eerder gepresenteerde magazijnkraan met dubbele mast, waarbij de kraankooi voorzien is van een Pallet Shuttle die de pallets in en uitslaat. De shuttle kan worden ingezet in opslagkanalen met een diepte tot 40 m.

Deze oplossing wordt veel gebruikt om de opslagcapaciteit te optimaliseren. Door de ruimte te optimaliseren wordt de toegankelijkheid van de goederen beperkt. Het is daardoor geschikt voor bedrijven met een klein tot middelgroot assortiment aan artikelen. Anderzijds is het een zeer praktische optie voor automatische koelcellen, aangezien het een aanzienlijke energiebesparing mogelijk maakt.

Trilaterale magazijnkraan

In tegenstelling tot voorgaande modellen kan de trilaterale magazijnkraan dankzij zijn draaibare kop, pallets op drie manieren in en uit de magazijnstellingen slaan. Daarentegen kunnen magazijnkranen met een enkele of dubbele mast slechts op twee manieren werken, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk is pallets op consolen aan het uiteinde van de magazijnstellingen te plaatsen, of pallets die op de grond staan aan de kopse kant op te pakken.

De magazijnkraan is een ad hoc oplossing voor magazijnen die reeds handmatige trilaterale smallegangentrucks gebruiken en op willen automatiseren. Waarom? Deze zijn zeer gemakkelijk te installeren en verplaatsen zich over twee rails, maar in tegenstelling tot andere soorten magazijnkranen hebben ze geen bovenframe nodig, d.w.z. dat de magazijnkraan aan de bovenkant niet vast zit. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden geïnstalleerd in magazijnen met reeds in gebruik zijnde magazijnstellingen, zonder dat de inrichting van het magazijn hoeft te worden gewijzigd.

Het magazijn van Disalfarm in Rubí (Barcelona) is hier een voorbeeld van. Deze farmaceutische distributeur heeft 15 gangpaden met handmatig bediende magazijnstellingen voor pallets omgebouwd tot een volledig automatisch magazijn dat is voorzien van trilaterale magazijnkranen. Een van de hoofdpunten van dit project is de optimalisatie van het magazijn door Mecalux, zonder enige onderbreking van de bedrijfsactiviteiten.

Verschillende uitslagsystemen

Bij de configuratie van de magazijnkraan is het mogelijk het type uitslagsysteem te kiezen dat het beste past bij het aantal laadeenheden dat in het opslagkanaal is opgeslagen. De kraankooi van de magazijnkraan kan worden aangepast om meerdere laadeenheden tegelijk af te handelen, één aan elke kant, wat niet wil zeggen dat deze kraan in dubbeldiepe of diepere magazijnstellingen kan worden gebruikt.

Het uitslagsysteem is een essentieel element voor het functioneren van de magazijnkraan. De keuze van het type uitslagsysteem houdt rechtstreeks verband met de voor het magazijn benodigde flexibiliteit en/of opslagcapaciteit. Met andere woorden, hoe minder laadeenheden in het kanaal, hoe sneller de verplaatsingen, en hoe dieper het kanaal, hoe hoger de opslagcapaciteit maar hoe lager de productiviteit.

Uitslagsystemen voor pallets bestaan meestal uit telescopische vorken die aan elkaar zijn gekoppeld door een aandrijfas met motor. Bij magazijnstellingen met een enkele diepte is één motor voldoende; bij stellingen met een dubbele diepte zijn twee motoren nodig.

De magazijnkranen voor magazijnbakken, Miniloads, maken gebruik van uitschuifbare telescopische lepels als uitslagsysteem. Het is ook gebruikelijk een door een motor aangedreven lepel te gebruiken, die wordt geactiveerd door twee bandsystemen die de magazijnbak voortbewegen.

De telescopische lepel maakt het mogelijk magazijnbakken uit te slaan en in dubbeldiepe magazijnstellingen in te slaan

Enkeldiep systeem

Het enkeldiepe systeem is een mechanisme dat het mogelijk maakt laadeenheden uit een enkeldiepe stelling te verwijderen.

Dit type uitslagsysteem levert de beste resultaten. Omdat het één laadeenheid tegelijkertijd afhandelt, ligt de prioriteit bij de snelheid van de afhandeling en niet bij de opslagcapaciteit. Het wordt vooral aanbevolen bij zeer zware laadeenheden.

Dubbeldiep systeem

Pallets of magazijnbakken kunnen in dubbeldiepe rekken worden in- of uitgeslagen met behulp van telescopische vorken of lepels. Hierdoor wordt een evenwicht bereikt tussen de snelheid en de opslagcapaciteit.

Dit is een gebruikelijke oplossing wanneer de opslagruimte moet worden geoptimaliseerd, er geen grote toevoer nodig is en het aantal beheerde referenties laag is.

Drie- of vierdubbeldiep systeem

Dit uitslagsysteem is geschikt voor magazijnstellingen met opslagkanalen voor drie of vier laadeenheden. Deze oplossing wordt niet vaak toegepast en wordt alleen gebruikt wanneer er een zeer specifieke behoefte is en het magazijn meer belang hecht aan de opslagcapaciteit dan aan de snelheid.

Dit is het geval in het magazijn van WOK in Polen, waar Mecalux twee gangpaden van 86,3 m lang heeft uitgerust met stellingen, waar op elk niveau vier pallets kunnen worden opgeslagen. Twee magazijnkranen met dubbele mast kunnen tot vier pallets van maximaal 600 kg afhandelen.

Elektrisch aangedreven rolplatform

Dit is een uitslagsysteem dat wordt gebruikt bij dynamische doorrolstellingen van verschillende dieptes. Het maakt een hoge snelheid van de in- en uitslag van de laadeenheden mogelijk, aangezien de verplaatsingen continu en gesynchroniseerd zijn.

Dit is het systeem dat Laboratorios Maverick in zijn magazijn in Tarragona heeft geïnstalleerd. Hier plaatst een magazijnkraan met een enkele mast in combinatie met een rollenbaan, de pallets in dynamische opslagkanalen, waar de laadeenheid door de zwaartekracht van het hoogste naar het laagste gedeelte wordt geschoven.

Hoe kiest u de meest geschikte magazijnkraan die aan uw behoeften tegemoet komt?

Het is niet eenvoudig om te weten welke soort magazijnkraan het meest geschikt is voor uw magazijn en uw bedrijf. Er bestaat geen vaste regel, elke installatie heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Ook kunnen de verschillende soorten magazijnkranen worden gecombineerd en aangepast zodat een oplossing op maat wordt verkregen.

Hiertoe moet u in de eerste plaats een duidelijk inzicht hebben in de doelstellingen en behoeften van uw bedrijf, maar ook in het soort opgeslagen producten (hoeveelheid, grootte, gewicht, en aantal referenties), de vereiste goederenstromen, de indeling van het magazijn en het toegekende budget.

Vervolgens kunnen de mogelijke verplaatsingen van elk soort magazijnkraan worden geanalyseerd, afhankelijk van het gekozen uitslagsysteem. Dit wordt bepaald door:

  • de verplaatsingssnelheid
  • de hefsnelheid
  • de versnellingen
  • de tijd die nodig is om een laadeenheid in of uit te slaan

Van alle opties is het belangrijk dat men zijn keuze baseert op de beste functionele en economische resultaten, daarbij rekening houdend met de noodzaak om het juiste evenwicht te vinden.

De verschillende soorten magazijnkranen kunnen worden aangepast aan de behoeften van ieder magazijn en de hoogte en het type uitslagsysteem hangen onder meer af van de diepte en de afmetingen van de magazijnstellingen.

Hebt u advies nodig over welk soort magazijnkraan het beste bij uw behoeften past? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag bij het kiezen van een magazijnkraan voor een snelle, efficiënte en feilloze service tegen een redelijke prijs.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: