Just in case, het logistieke alternatief voor JIT
Just in case (JIC) is een voorraadbeheerstrategie met als belangrijkste kenmerk dat bedrijven voldoende voorraad hebben om allerlei eventualiteiten af te dekken. JIC is de tegenhanger van just in time (JIT), waarbij de productie en opslag bepaald worden per order.
Is het nu beter om de opslagkosten te verlagen met het risico dat sommige bestellingen niet worden uitgevoerd, of om alle bestellingen te garanderen, in ruil voor hogere opslagkosten? In dit artikel bekijken we wat just in case precies inhoudt, wat de belangrijkste verschillen zijn met just in time en hoe beide strategieën in een magazijn kunnen worden toegepast.
Hoe werkt just in case-logistiek?
Just in case is een voorraadbeheerstrategie waarbij grondstoffen en eindproducten vooraf worden geproduceerd, ingekocht of opgeslagen, waarbij steeds voldoende voorraad beschikbaar is. Overtollige voorraad wordt in de magazijnen van het bedrijf bewaard, waardoor mogelijke voorraadtekorten bij verstoring van de supply chain worden vermeden.
Just in case maakt het gemakkelijker om voorraden aan te houden bij een onverwachte stijging van de vraag, omdat het magazijn over voldoende reserves beschikt om nieuwe bestellingen te leveren. JIC wordt ook een push-productiesysteem genoemd. De productiekosten zijn lager bij deze aanpak omdat vooraf en op grote schaal kan worden geproduceerd. Een sector die vaak just in case toepast, is de farmaceutische industrie. Deze sector werkt met producten die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen door hun geringe omvang. Bovendien kunnen voorraadtekorten ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid.
Deze methode staat in contrast met just in time (JIT). Die strategie is gebaseerd op een reactieve strategie waarbij men reageert op de vraag van de klant: het bedrijf start de productie pas op als de consument een bestelling plaatst (pull-systeem), zonder een veiligheidsvoorraad aan te houden. Hoewel just in time-productie de opslagkosten verlaagt - omdat er geen overschotten zijn - maakt het bedrijven kwetsbaarder in geval van onverwachte stijgingen van de vraag, verstoringen in de supply chain of fouten in de logistieke planning.
De voordelen (en nadelen) van just in case in de toeleveringsketen
Bij just in case gaat worden er (te) veel goederen geproduceerd in ruil voor een gegarandeerde beschikbaarheid van de voorraad op elk moment. Deze strategie wordt meestal toegepast in bedrijven waar de voorspelling van de vraag complex is. Dit kan te maken hebben met de specifieke kenmerken van de sector of met een specifieke situatie (gebrek aan operatoren, bevoorradingsproblemen, enz.)
Deze vorm van voorraadbeheer onderscheidt zich door:
- Het aanhouden van een grote veiligheidsvoorraad: bedrijven zorgen ervoor dat ze alle bestellingen kunnen leveren en geen enkele klant moeten weigeren.
- Planning van de uitgaven: JIC maakt een betere planning mogelijk van uitgaven zoals transport, doordat bepaalde stadia zoals productie of verzending naar klanten goed kunnen worden voorbereid.
- Efficiënt omgaan met vraagpieken: bij een grote vraagschommeling kan de onderneming sneller schakelen dan de concurrentie en zo de marktpositie versterken.
Het belangrijkste nadeel van just in case zijn de hogere opslagkosten dan bij just in time. Dat kan een groot obstakel zijn voor bedrijven met veel verschillende laadeenheden, onregelmatige productafmetingen of bederfelijke goederen.
Hoe een just in case-strategie toe te passen
Om just in case toe te passen, moet het magazijn goed ingericht zijn, waarbij alles op de juiste plaats staat, vooral wanneer het volume van de voorraad groot is. Het is dan ook belangrijk te vertrouwen op software die het beheer van locaties automatiseert. Een WMS zoals Easy WMS van Mecalux biedt u volledige controle over de traceerbaarheid van producten en voorkomt fouten bij het picken. "We hadden een software nodig waarmee we de goederen konden controleren met totale precisie", stelt David Garcia, warehouse manager bij Samaniego, een Spaans bedrijf gespecialiseerd in diergezondheid dat onlangs Easy WMS heeft geïmplementeerd in alle magazijnen.
Een magazijn waarin de just in case-voorraadstrategie wordt toegepast, vereist een specifieke indeling, waarbij goederen opgeslagen kunnen worden zonder de pickingroutes van de operatoren te verstoren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Alliance Healthcare, waarvan het nieuwe magazijn is uitgerust door Mecalux. Het logistieke centrum beschikt over metalen rekken voor dynamisch picken die de goederen verdichten en de opslag van reservedozen in de kanalen zelf mogelijk maken. Deze stellingen worden bovenaan gecombineerd met conventionele palletstellingen waar de SKU's worden opgeslagen op pallets.
Hierdoor wordt het mogelijk om de pickingtaken te automatiseren bij het beleveren van de locaties, wat vooral nuttig is in magazijnen met een groot volume aan inkomende en uitgaande goederen. Bedrijven die kiezen voor just in case en een grote vraag naar producten kennen, kunnen dus kiezen voor automatische transport- en opslagsystemen. In combinatie met een WMS maken deze oplossingen het mogelijk om de voorraad volledige te beheren en tegelijkertijd de goederenstroom binnen het magazijn te stroomlijnen.
De logistiek is op alles voorbereid
Just in casevoorkomt problemen bij verstoringen van de supply chain. Met deze logistieke strategie beschikt het bedrijf over voldoende voorraad om elke bestelling te verzenden, maar dit verhoogt wel de opslagkosten. Hoewel just in time deze kosten aanzienlijk vermindert, loopt de onderneming wel het risico dat eventuele logistieke problemen de relatie tussen de onderneming en de klant verstoren. Daarom is de ene strategie niet beter dan de andere.
Er is met andere woorden geen ideaal productie- en opslagsysteem, maar de logistieke strategie van elk bedrijf zal afhangen van de planning en de kenmerken van de voorraad: het soort product of consument, magazijnen, enz. De onderneming moet goed nadenken over de voordelen en gevaren van de verschillende productie- en opslagsystemen voor zijn logistieke strategie.
Als u twijfelt over de aanpak van uw voorraadbeheer, aarzel dan niet om contact op te nemen met Mecalux, leverancier van logistieke totaaloplossingen. Van een krachtig Warehouse Management Systeem zoals Easy WMS tot oplossingen voor groepering waarmee u just in case efficiënt kunt invoeren.