Welke magazijn of warehouse machines voor uw distributiecentrum?
Magazijn machines of apparatuur voor goederenafhandeling zijn essentieel voor elke logistieke installatie omdat hiermee goederen intern kunnen worden verplaatst (bijvoorbeeld van laadperrons naar opslagzones of van productiezones naar pickstations).
Magazijn of warehouse machines worden in twee hoofdgroepen onderverdeeld al naargelang deze handmatig, zoals bijvoorbeeld pompwagens, vorkheftrucks en orderverzameltrucks, of automatisch, zoals bijvoorbeeld transportbanen, monorailsystemen of magazijnkranen, worden gebruikt.
De verschillende soorten apparatuur voor goederenafhandeling kunnen worden gegroepeerd volgens het proces of de bewerking die ze uitvoeren:
Magazijn machines voor het laden en lossen bij de laad- en losperrons
De onderstaande warehouse machines worden over het algemeen gebruikt voor het ontvangen en verzenden van goederen bij de laad- en losperrons:
- Pompwagens et stapelaars. De pompwagen of transpallet is de meest gebruikte en meest veelzijdige magazijn machine. Deze machine is verkrijgbaar in een handmatige of elektrische versie en wordt uitsluitend gebruikt voor het verplaatsen van goederen aangezien het apparaat alleen vanaf de vloer werkt. Daarentegen kan de stapelaar gepalletiseerde goederen tot een hoogte van 12 meter opheffen wat het laden en lossen van vrachtwagens gemakkelijker maakt.
- Tegenwicht heftruck. Tegenwicht heftrucks zijn, dankzij hun voorvorken, uitermate geschikt voor het laden en lossen van vrachtwagens. Het belangrijkste verschil tussen deze heftrucks en pompwagens of stapelaars is dat ze sneller zijn, zowel in als buiten het magazijn kunnen worden ingezet en dat ze functioneren volgens het hefboomprincipe dankzij het zware tegengewicht aan de achterzijde.
- ATLS (Automatic Truck Loading Systems). Automatische vrachtwagen laad- en lossystemen die pallets automatisch in- en uitladen en weinig tussenkomst van de magazijnmedewerker vereisen.
Laad- en losperrons vormen de toegang tot de logistieke installatie, het is dus essentieel om de juiste uitrusting te kiezen.
Apparatuur die in het magazijn wordt gebruikt voor het in- en uitslaan van laadeenheden
Laten we eens kijken naar de apparatuur die gewoonlijk wordt gebruikt om goederen in- en uit de magazijnstellingen te slaan:
- Vorkheftrucks. Naast tegenwicht heftrucks zijn er verschillende soorten warehouse machines die kunnen worden gebruikt om goederen in en uit de magazijnstellingen te slaan. Reachtrucks, de meest gebruikte warehouse machines, kunnen de laadeenheden tot meer dan 10 meter optillen. Zijladers, dit zijn heftrucks met zijlader, hebben een systeem waarbij de wielen 90° kunnen draaien. Hierdoor kunnen ze zijdelings en voorwaarts bewegen wat bijzonder nuttig is bij het afhandelen van profielen of buizen en het werken met draagarmstellingen. Tridirectionele smallegangentrucks ten slotte werken in smalle gangpaden, tussen 1,5 en 1,8 meter breed, en kunnen laadeenheden op meer dan 14 meter hoogte in- of uitslaan.
- Conventionele en tridirectionele warehouse machines. Dit is een volledig geautomatiseerde magazijn machine die wordt aangestuurd door een Warehouse Control System (WCS) dat goederen verplaatst en in de verschillende magazijnstellingen plaatst. Er bestaan verschillende modellen magazijn machines, afhankelijk van het gebruikte type mast of vorken. Magazijnkranen kunnen laadeenheden tot een hoogte van meer dan 40 meter optillen. De tridirectionele combitruck kan dankzij zijn draaikop in drie posities pallets oppakken en in magazijnstellingen plaatsen: één frontale en twee laterale posities. Ook is er geen bovenframe nodig wat betekent dat de magazijnkraan geen bevestiging aan de bovenkant heeft.
- Pallet Shuttle-systeem. Dit is een systeem waarbij een automatische shuttle zich in het opslagkanaal verplaatst om de pallets in de compacte magazijnstellingen op te slaan of te verwijderen. Het Pallet Shuttle-systeem, dat kan opereren in opslagkanalen tot 40 meter diepte, is verkrijgbaar in twee versies: semiautomatisch en automatisch. Bij het semiautomatische model is de operator verantwoordelijk voor het plaatsen van de Pallet Shuttle in het gewenste opslagkanaal, terwijl bij het automatische Pallet Shuttle-systeem een magazijnkraan deze handeling uitvoert.
- Miniload. De Miniload is een warehouse machine waarmee het in- en uitslaan van magazijnbakken uit de magazijnstellingen wordt geautomatiseerd zodat de werkzaamheden sneller en veiliger verlopen. Door dit systeem wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en wordt er voldaan aan het “goederen naar man”-principe voor het klaarzetten van de bestellingen waarbij de goederen automatisch naar de operator worden geleid.
Er bestaat geen enkele vorkheftruck of magazijnkraan die geschikt is voor alle werkzaamheden. In het algemeen volstaan bij een geringe goederenstroom één of meer handmatige warehouse machines. Wanneer daarentegen het volume van de activiteit groter is en er doorlopende en veilige goederenstromen nodig zijn, is het raadzaam te kiezen voor automatische apparatuur voor goederenafhandeling.
Warehouse machines voor het verplaatsen van goederen
Warehouse machines die in een magazijn gebruikt worden om laadeenheden van het ene naar het andere punt te verplaatsen worden hieronder nader toegelicht:
- Vorkheftrucks. Elk type vorkheftruck kan tijdelijk worden ingezet om goederen van het ene naar het andere punt te verplaatsen. De meest gangbare is de tegenwicht heftruck omdat deze het snelst is.
- Rollenbanen. Rollenbanen bestaan uit een rij rollen die de lading ondersteunen en deze verplaatsen over een circuit. Het systeem beschikt over elektromotoren waarmee de laadeenheden gecontroleerd en veilig worden verplaatst. Deze rollenbanen functioneren met behulp van een Warehouse Control Software (WCS) waarmee verplaatsingen worden uitgevoerd en instructies van het WMS worden opgevolgd.
- Trolley- of Slide-systemen. Een systeem dat voornamelijk wordt gebruikt voor het vervoer van kleding op hangers. Het is een luchtcircuit dat continu in beweging is. Diverse hangende dragers kunnen worden gebruikt voor het verplaatsen van de meest uiteenlopende producten zoals bijvoorbeeld magazijnbakken, hangende kleding en onderdelen.
- Elektrisch Monorailsysteem. Een discontinu transportsysteem dat bestaat uit automatische laadwagens die worden aangedreven door een elektromotor. Laadeenheden of laadwagens bewegen zich langs een rails die ofwel aan het plafond bevestigd kan zijn, of aan de vloer van het magazijn.
- Palletliften. Dit zijn magazijn machines die in een circuit van transportbanden zijn geïntegreerd en waarmee een pallet enkele meters in de hoogte kan worden verplaatst en bijvoorbeeld naar een andere verdieping van het magazijn kan worden overgebracht. Palletliften bieden toegang tot verschillende verdiepingen variërend van een minimale hoogte van 5 meter tot een maximale hoogte van 40 meter.
- Loopkraan. Transport- en hefsysteem dat bestaat uit één of twee liggers voorzien van een translatiemotor. Deze magazijn machines zijn ideaal voor het transport van volumineuze goederen of profielen.
- AGV / LGV / AMR. AGV's zijn warehouse machines die zelfstandig over een vooraf bepaalde of voorgeprogrammeerde route verplaatsen. Voor de geleiding worden twee systemen gebruikt: inductiegeleiding voor AGV en lasergeleiding voor LGV. In tegenstelling tot Automatisch geleide voertuigen of AGV's, verplaatsen en functioneren autonome mobiele robots of AMR's zonder vooraf bepaalde routes en kunnen deze worden aangepast aan de in real time ontvangen informatie.
Deze warehouse machines bevorderen de goederenstromen in een magazijn en garanderen een optimale veiligheid bij het transport en de afhandeling van laadeenheden.
Magazijn machines voor orderpicking
De kosten voor het klaarzetten van bestellingen vertegenwoordigen een hoog percentage van de totale bedrijfskosten van een magazijn. Het verminderen van hun impact kan het succes van een bedrijf verzekeren, en de keuze van de apparatuur voor goederenafhandeling is daarbij van groot belang:
- Orderpicktrucks. Orderpicktrucks vormen een verdere ontwikkeling van de pompwagen en de stapelaar. Ze zijn speciaal ontworpen om het handmatige orderpicken vanuit rekken te vergemakkelijken, waarbij de operator aan de ene kant beschikt over de hulp van de machine en tegelijkertijd direct toegang heeft tot de pallet of laadeenheid, waardoor de afhandeling sneller verloopt.
- Orderpickkar. Wordt gebruikt voor het transport van magazijnbakken, als aanvulling op de orderpicktruck of voor het verzamelen volgens de pick to cart-methode. Een orderpickkar wordt aanbevolen wanneer de opgeslagen producten klein en gemakkelijk te verplaatsen zijn.
- Transportbandensysteem. Transport- en rollenbanen vergemakkelijken het orderpicken op basis van het goederen naar man-principe aangezien de goederen rechtstreeks naar de pickstations worden verplaatst. Hierdoor worden bestellingen sneller klaargezet.
- Industriële robotarmen. Deze ondersteunen operators bij het hanteren van zware laadeenheden. Deze robots lijken op een menselijke arm doordat ze onderdelen hebben waarmee ze draai- en translatiebewegingen kunnen uitvoeren. Industriële robotarmen hebben een nieuwe impuls gegeven aan pick and place-technieken voor het klaarzetten van bestellingen.
Kortom, magazijn machines versnellen het orderpicken, vereenvoudigen het werk van de operators en voorkomen vergissingen.
Kies de warehouse machine die het meest geschikt is voor uw magazijn
Er is een breed scala aan warehouse machines en uitrustingen verkrijgbaar en de keuze is cruciaal om een optimale logistieke efficiëntie te waarborgen. Deze beslissing hangt af van een aantal factoren, waarvan er drie het meest relevant zijn: de configuratie of indeling van het magazijn, de logistieke goederenstromen en het soort goederen dat wordt afgehandeld.
Mecalux is gespecialiseerd in op maat gemaakte logistieke oplossingen en in het ontwerp en de ingebruikname van magazijnen waar handmatig en automatisch bestuurde machines gecombineerd worden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts helpen u graag om de juiste oplossing te kiezen die uw logistiek zal optimaliseren.