Het is mogelijk om hoogbouwmagazijnen te bouwen waarin de afhandeling wordt uitgevoerd door vrijrijdende heftrucks (tri- en bidirectionele smallegangentrucks of reachtrucks).
Men moet er echter rekening mee houden dat smallegangen heftrucks niet hoger kunnen reiken dan 15 m en reachtrucks niet hoger dan 10,5 m. De gangpaden moeten breder zijn dan die voor magazijnkranen. Bovendien moet de vloer zeer vlak zijn, vooral wanneer smallegangentrucks gebruikt worden.
Een belangrijke factor is dat er personeel binnen de stellingen nodig is voor de afhandeling van de goederen en andere verrichtingen.
Ondanks deze opmerkingen is een hoogbouwmagazijn met vrijrijdende heftrucks een goede en interessante optie, omdat het een speciale constructie zonder pilaren betreft die over het algemeen goedkoper en sneller kan worden geïnstalleerd dan klassieke magazijnstellingen.
Hoogbouwmagazijn voor diepvriesproducten met tridirectionele heftruck
Geleiding van vrijrijdende apparatuur voor goederenafhandeling
Dit type smallegangentruck steunt direct op de vloer en voor een sneller en veiliger functioneren binnen de gangpaden is een geleidingssysteem vereist, dat automatisch of lasergeleid kan zijn.
Geleiding met LPN 50 profiel
Geleiding met UPN 50 profiel
Geleiding met UPN 100 profiel dat een «eiland» vormt.
Automatische geleiding
Ruimten voor vrijrijdende apparatuur voor goederenafhandeling
De ruimten voor vrijrijdende heftrucks zijn vergelijkbaar met die voor machines met een vast traject. Men moet er echter wel rekening mee houden dat de methode en de manier waarop de ene groep de goederen in- en uitslaat verschilt van de andere groep.
Over het algemeen gebruiken de vrijrijdende heftrucks draaibare koppen om de goederen links of rechts in de stellingen in- of uit te slaan, terwijl machines met een vast traject telescopische koppen gebruiken.
Dit betekent dat de vereisten met betrekking tot de breedte van het gangpad aanzienlijk verschillen. Ervan uit gaande dat er Europallets van 1200 mm diep worden gebruikt, heeft een tridirectionele smallegangentruck een gangpadbreedte van tussen de 1700 en 1900 mm nodig, al naargelang het bereik van de machine, terwijl een magazijnkraan slechts een gangpadbreedte van tussen de 1500 en 1600 mm nodig heeft.
Bij het specificeren van de vrije ruimten in een magazijn met een tridirectionele smallegangentruck, moet men rekening houden met drie maten voor wat betreft de breedte van de gangpaden: de afstand tussen de buitenzijden van de geleiderails (aangegeven door een A in onderstaande illustratie), de afstand tussen de goederen die geplaatst zijn in tegenover elkaar liggende stellingen (B) en de ruimte tussen de tegenover elkaar geïnstalleerde stellingen (C).
Bovendien moet er rekening worden gehouden met de vloertoleranties.