Streepjescodes of radio-frequency identification (RFID)

De technologische toepassingen in het magazijn beperken zich niet alleen tot het beheer van de stellingen, de opslag van goederen of de communicatie met de magazijnmedewerkers, maar worden ook gebruikt voor de identificatie van de artikelen die worden afgehandeld. 

Tegenwoordig zijn de meeste producten voorzien van een gegraveerde dan wel geprinte streepjescode of van een RFID-chip (radio-frequency identification) die gegevens via radiogolven doorstuurt. Via beide systemen kunnen alle eenheden die in het magazijn worden beheerd, door middel van laser- of RFID-scanners worden geïdentificeerd.

Streepjescodes in het magazijn

De automatische identificatie van artikelen in een magazijn versnelt het orderpicken 

Deze codes zijn gestandaardiseerd waardoor informatie, zoals de productkenmerken de producent, de traceerbaarheid, de logistieke data en de specifieke eigenschappen, kunnen worden geïdentificeerd. Het is essentieel de werking van dit soort identificatiesystemen te bevatten om enkele van de huidige werkwijzen in magazijnen te kunnen begrijpen.

De streepjescode

Dit identificatiesysteem bestaat uit het afdrukken van een aantal streepjes op etiketten, die daarna op de artikelen worden geplakt, of op de verpakking zelf. Deze streepjescodes worden in overeenstemming met de gangbare coderingsstandaarden gegenereerd, tegenwoordig volgens de normen EAN-13 en EAN-128 (European Article Numbering).

Voorbeeld van een etiket met barcode EAN-13 ter identificatie van het product.

Voorbeeld van een etiket met een EAN-13 streepjescode waarmee het product wordt geïdentificeerd

Wanneer de streepjescode wordt gescand dan interpreteert de scanner de gegevens en stuurt deze door naar het warehouse management systeem. Dit etiketteersysteem wordt, behalve voor de artikelen, ook gebruikt om de stellingvakken in de magazijnstellingen, en de pallets of magazijnbakken te identificeren.

Alle automatische systemen, zowel die voor het goederenbeheer als die voor de verplaatsing ervan, moeten van deze streepjescodes zijn voorzien zodat de gegevens met betrekking tot de afgehandelde goederen op elk moment kunnen worden doorgegeven.

Etiket met barcode EAN-128 waarmee de pallet geïdentificeerd kan worden, alsmede het product dat het bevat en de kenmerken ervan.

Voorbeeld van een etiket met een streepjescode EAN-128 waarmee de pallet wordt geïdentificeerd, het product dat het bevat en de kenmerken ervan

Codering door middel van radio-frequency identification (RFID)

Sinds een aantal jaren wordt dit type productidentificatie door middel van radiogolven steeds meer gebruikt. Hierbij worden de goederen van een chip voorzien. Wanneer deze chip zich binnen de actieradius van een speciale antenne bevindt, wordt de informatie automatisch gelezen.

Het grote pluspunt van dit systeem is de hoge leessnelheid, omdat het onder andere niet nodig is het etiket onder een bepaalde hoek in te lezen. Maar het belangrijkste voordeel is dat gemakkelijk kan worden bepaald in welk stellingvak de goederen zich bevinden.

Het grote voordeel van RFID in vergelijking met andere systemen, zoals de streepjescode, is dat het zeer snel kan worden gelezen

Het grote voordeel van RFID in vergelijking met andere systemen, zoals de streepjescode, is dat het zeer snel kan worden gelezen

1. Contact

2. Condensator

3. Chip: Hierin wordt de productinformatie opgeslagen

4. Zendantenne: Deze kan van een lage frequentie zijn waarbij radiogolven met een gemiddelde afstand van 2 meter worden verzonden of van een hoge frequentie, waarbij de capaciteit de 100 meter kan bereiken.

Andere artikelen in deze rubriek