RFID of "Radio Frequency Identification Technology" is de opvolger van de barcode en maakt het mogelijk om sneller informatie uit te wisselen door gebruik te maken van radiogolven.
Dit systeem is ontstaan omdat het moeilijk is barcodes snel te uit lezen, vooral als de lezer in beweging is of de lezer geen rechtstreeks zicht heeft op het etiket. In de logistiek is het bijvoorbeeld nuttig voor bedrijven die meer wendbaarheid willen bij inkomende en uitgaande bestellingen in het magazijn.
Gelukkig is RFID de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. Waar tijdens een beroemd mislukt experiment van Walmart in 2006 in acht winkels in Texas (VS) de technologie niet rendabel bleek te zijn, is RFID tegenwoordig wel economisch aantrekkelijker omdat de kosten van de tags aanzienlijk zijn gedaald.
Wat is RFID?
RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie die tot doel heeft gegevens te identificeren en vast te leggen. Het systeem maakt gebruik van RFID-tags. Dat zijn kleine radiozenderontvangers: als wanneer zij een bepaald signaal ontvangen, reageren ze met een ander signaal. Deze tags bevatten productinformatie die in de hele logistieke keten kan worden gelezen. Op die manier kunnen goederen gemakkelijker getraceerd worden en belangrijke kenmerken geïdentificeerd worden (oorsprong, bestemming, vervaldatum, enz.).
Wat is de belangrijkste verbetering ten opzichte van barcodes? De tag en de lezer hoeven elkaar niet te kunnen "zien". Het volstaat dat de twee in elkaars buurt zijn om de tag te kunnen uitlezen.
Voordelen van RFID
Het RFID-systeem biedt veel voordelen voor magazijnen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:
- Identificatie en locatie van goederen gaat sneller omdat er geen directe zichtlijn meer nodig is tussen de lezer en de tag.
- Maakt een efficiëntere workflow mogelijk.
- Dankzij de grotere nauwkeurigheid en het gebruiksgemak kan de traceerbaarheid van producten veel beter worden gecontroleerd dan vroeger. Uit een studie van de Universiteit van Arkansas blijkt zelfs dat bedrijven die RFID toepassen hun voorraadtekorten met 16% kunnen verminderen.
- Het zorgt voor minimale menselijke tussenkomst in het uitlezen en vermindert het aantal bewegingen in het magazijn.
Nadelen van RFID
Er zijn ook nadelen verbonden aan de invoering van RFID in een bedrijf. Dit zijn de belangrijkste:
- Fouten als meerdere tags dicht bij elkaar staan. Dit komt vooral voor in magazijnen met veel SKU's. Deze technologie is niet geschikt voor picking, omdat de signalen van de verschillende tags het uitlezen door de operator verstoren.
- Moeilijk uitlezen in combinatie met bepaalde materialen. Het RFID-signaal wordt geblokkeerd door metalen of vloeistoffen, waardoor dit systeem niet werkt in combinatie met deze materialen.
- Hogere kosten. In vergelijking met streepjescodes vergt de RFID-technologie een hogere investering. En niet alleen vanwege de tags: RFID-lezers kosten momenteel ongeveer tien keer zoveel als barcodelezers.
- Moeilijk in te voeren. Het toepassen van een RFID-systeem in een magazijn vereist een complexe en dure planning voor het bedrijf. Om de technologie goed te benutten, moet de hele logistieke keten ook worden toegepast. Dat is moeilijk als het bedrijf met veel verschillende leveranciers en klanten samenwerkt.
Software en RFID
Om de efficiëntie en productiviteit van het magazijn te verhogen via een RFID-systeem worden meestal RF-scanners gebruikt, in combinatie met een Warehouse Management Systeem. Dit voorkomt logistieke fouten als gevolg van handmatige verwerking.
In combinatie met een WMS maakt deze technologie dus het volgende mogelijk:
- Minder voorraadtekorten in het magazijn door een beter beheer van onze koopwaar
- Besparing van kosten en tijd in het magazijn. De voorraad kan sneller en preciezer worden bepaald en kan dus beter op de behoeften worden afgestemd.
- De staat van de goederen beheren, aangezien de vervaldatum van elk product bekend is. Deze technologie blijkt erg nuttig in sectoren waar de traceerbaarheid van producten essentieel is, zoals de levensmiddelen- en farmaceutische industrie.
De lezer en soorten RFID-tags (actieve/passieve tags)
De RFID-technologie vereist lezers en tags, die een chip met productinformatie bevatten. Wanneer deze tags binnen het bereik van de lezer komen, wordt de informatie automatisch vastgelegd en is het de lezer zelf die de productinformatie via middleware aan het WMS doorgeeft.
Onderdelen van de RFID-technologie:
- RFID-tag: bestaat uit een antenne, een radiozender/ontvanger en een chip. De antenne zendt de informatie naar de RF-terminal. De tags beschikken over een intern geheugen met verschillende capaciteiten afhankelijk van het model. Er bestaan twee types:
- Passieve RFID-tags: beschikken over een microchip, een antenne en een fysieke drager. De RF-lezer activeert de microchip en levert de nodige energie zodat de chip de productinformatie kan versturen.
- Actieve RFID-tags: deze zijn complexer, aangezien zij over hun eigen stroomvoorziening beschikken (gewoonlijk een batterij met lange levensduur). Ze hebben soms ook meer dan één antenne, om met verschillende lezers tegelijk te kunnen communiceren. Daarnaast kunnen ze ook sensoren of andere componenten bevatten. Ze zijn meestal groter, duurder en hebben een kortere levensduur. Actieve tags kunnen wel gegevens over langere afstanden verzenden en zijn minder gevoelig voor storingen.
- RFID-lezer: bevat een antenne en een decoder. De lezer controleert regelmatig of er smart tags binnen bereik zijn. Als de lezer een tag waarneemt, leest en verwerkt hij de verzonden informatie.
- RFID-middleware: verantwoordelijk voor het verzamelen en doorsturen van de informatie van de lezers naar een gecentraliseerd systeem. De middleware is meestal verbonden met een Warehouse Management Systeem, dat deze gegevens analyseert.
RFID-toepassingen in het magazijn
Magazijnen maken deel uit van een steeds complexer geheel dat meer flexibiliteit vraagt maar zonder fouten of inefficiënties. RFID-tags vergemakkelijken hierbij de traceerbaarheid van het product in elke logistieke fase.
Van het opvolgen van goederenbewegingen tot het bewaken van voertuigen die het magazijn binnenkomen (vrachtwagens of transportmiddelen), de mogelijkheden van dit systeem zijn eindeloos.
RFID-technologie kan bijvoorbeeld de cycli van inkomende en uitgaande goederen veiliger en sneller maken door te zorgen voor informatiecontrole, zowel bij de ontvangst van de goederen als bij de verzending naar de laadperrons.
Elke computer die via een Warehouse Management Systeem op de RF-scanners is aangesloten, kan real-time inzicht krijgen op de beschikbare voorraad in het volledige magazijn en deze onmiddellijk doorgeven aan de andere onderdelen van de toeleveringsketen.
Met de huidige technologie is het echter praktisch onmogelijk om picking via RFID te beheren, aangezien de lezer meerdere signalen ontvangt en dit tot fouten in de bestellingen kan leiden. Verschillende oplossingen, zoals blokkeerkaarten, worden momenteel getest, maar deze zijn duur en inefficiënt gebleken.
RFID, een systeem om het magazijn te optimaliseren
RFID is de volgende stap in de opslag en uitwisseling van productgegevens in vergelijking met traditionele barcodes.
Zo kunnen RFID-tags de tijdsbesteding en logistieke kosten optimaliseren in magazijnen, omdat ze samen met een Warehouse Management Systeem tientallen processen kunnen automatiseren, zoals het beheren van inkomende goederen of productcontrole zonder dat extra controles nodig zijn.