Wat is de maximale voorraad en hoe wordt deze berekend?
Maximum stock levels zijn een middel om voorraden te beheersen. Aangezien het de doelstelling van elk bedrijf is om aan de marktvraag tegemoet te komen moet het alles in het werk stellen om voorraadtekorten te voorkomen en té grote voorraden te voorkomen.
De maximale voorraad geeft een bovengrens aan die niet mag worden overschreden. Gebeurt dit niet, dan leidt dit tot buitensporige uitgaven als gevolg van de opslagkosten of het waardeverlies van bederfelijke of achterhaalde goederen. Daarom is het belangrijk om deze indicator goed in de gaten te houden.
De definitie van de maximumvoorraad
De maximale voorraad is de grootste hoeveelheid goederen die een bedrijf kan opslaan zodat het zijn klanten tegen de laagst mogelijke kosten kan leveren. Het is daarom van essentieel belang om het voorraadniveau af te stemmen op de vraag, want als de maximumvoorraad wordt overschreden dan zal het bedrijf te maken krijgen met een voorraadoverschot wat zich vertaalt in ruimtegebrek, grondstofverspilling en achterhaalde producten.
Voor een meer nauwkeurige controle van de opgeslagen goederen worden ze door bedrijven ingedeeld in verschillende soorten voorraden. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare artikelen en de schommelingen in de vraag wordt er bijgevolg een maximale voorraad en een minimale voorraad vastgesteld.
De formule voor het berekenen van maximale voorraden
Bij de berekening van de maximumvoorraad wordt rekening gehouden met factoren zoals het vermogen, de omloopsnelheid, de beschikbare opslagruimte, het risico op bederf en onbruikbaarheid, of de economische bestelhoeveelheid.
Er zijn vier belangrijke variabelen die worden gebruikt om de maximale voorraad te berekenen:
- Bestelpunt. Het bestelpunt verwijst naar het moment waarop het bedrijf een nieuwe bestelling moet plaatsen bij zijn leveranciers om te voorkomen dat er een voorraadtekort ontstaat.
- Hoeveelheid aanvulling. Dit is het exacte aantal artikelen dat nodig is om het voorraadniveau aan te vullen. De hoeveelheid producten mag niet te groot zijn, wat zou betekenen dat er te veel kapitaal wordt vastgehouden, en ook niet te klein, wat zou betekenen dat er te weinig veiligheidsvoorraden zijn. Deze waarde kan worden verkregen met behulp van het Wilson-model, dat de frequentie en de hoeveelheid van de te plaatsen bestellingen bepaalt op basis van de aanname dat de vraag constant blijft en dat de voorwaarden van de leverancier gelijk zullen blijven.
- Minimale vraag. Dit komt overeen met de minimale afname van goederen.
- Doorlooptijd of Lead Time. De doorlooptijd of lead time is de tijd die verstrijkt tussen het plaatsen van een bestelling bij een leverancier en het moment waarop de goederen bij de klant worden afgeleverd.
Op basis van bovenstaande variabelen kan de formule voor het berekenen van de maximale voorraden als volgt worden opgesteld:
Maximale voorraad = Bestelpunt + Hoeveelheid aanvulling - (Minimale vraag x Doorlooptijd)
Bron: Supply Chain Intelligence: Application and Optimization, door Kaushik Kumar en J. Paulo Davim
Laten we een voorbeeld nader bekijken. Het fictieve bedrijf Orch Kork, een fabrikant van kurken, wil weten wat de maximum stock level van zijn magazijn is. Met een minimale vraag van 10.000 kurken per week en een aanvulling van 65.000 kurken om de vier weken, wil het bedrijf voorkomen dat de voorraad onder de 45.000 kurken komt, wat het bestelpunt vormt.
Dat betekent:
- Bestelpunt = 45.000
- Hoeveelheid aanvulling = 65.000
- Doorlooptijd = 4 weken
- Minimale vraag = 10.000
Orch Kork kan derhalve de volgende formule toepassen:
Maximale voorraad = 45.000 + 65.000 - (10.000 x 4)
= 110.000 - 40.000
= 70.000
Parameters die de maximale voorraad definiëren
Eén van de belangrijkste behoeften van een bedrijf is het hebben van voldoende voorraad om probleemloos te kunnen reageren op de vraag. Het beheer van een groot aantal artikelen vereist echter extra middelen zoals meer personeel en extra opslagruimte. En daarnaast vraagt het om een perfecte samenwerking met de toeleveranciers.
Hoewel de vereisten verschillen per type bedrijf zijn de parameters voor de maximale voorraad over het algemeen als volgt:
- Het consumptiemodel. Als u de gewoontes van klanten kent dan kunt u nauwkeuriger berekenen hoeveel artikelen u in voorraad moet hebben om te kunnen voldoen aan de vraag.
- De kosten. Langdurige opslag van producten brengt kosten met zich mee voor het bedrijf, niet alleen in termen van de waarde van de artikelen zelf, maar ook in termen van de benodigde opslagruimte.
- De aard van de producten. Om de maximale voorraad te bepalen moet ook rekening worden gehouden met de kenmerken van de producten. Het is bijvoorbeeld contraproductief om grote hoeveelheden producten op te slaan waarvan de uiterste verkoopdatum bijna is verstreken.
- De seizoensgebondenheid. Gedurende bepaalde periodes in het jaar kunnen bedrijven met seizoensgebonden activiteiten meer voorraad nodig hebben om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag. In deze gevallen moeten de voorraden worden aangepast aan de periodes met een hogere vraag.
Het beheren van de maximale voorraad met behulp van beheersoftware
Het definiëren van maximale en minimale voorraadniveaus is essentieel voor het beheren van de voorraden, het organiseren van de aanvulling van goederen en het garanderen dat pickstations over voldoende artikelen beschikken om onderbrekingen in de dienstverlening te voorkomen.
Beheersoftware zoals Easy WMS van Mecalux bevat functionaliteiten voor het beheren van de maximale en minimale voorraad. Het bedrijf bepaalt de maximale voorraad van het magazijn rekening houdend met variabelen zoals de goederenstromen, het werktempo en de beschikbare opslagcapaciteit. Via Easy WMS van Mecalux wordt de aanvulling op basis van deze parameters aangestuurd.
Dankzij de correcte aanvulling van goederen beschikt het magazijn altijd over het aantal artikelen dat nodig is om bestellingen op tijd te verwerken en te verzenden. Het implementeren van beheersoftware betekent een duurzaam inventaris systeem, wat een hogere productiviteit en dus klanttevredenheid met zich meebrengt.
Maximaal voorraadniveau, de sleutel tot stockbeheer
Voorraadbeheer is één van de belangrijkste activiteiten van elk magazijn. Een goede indeling van de goederen en een optimaal voorraadbeheer verbeteren de prestaties van magazijnmedewerkers bij het opslaan van de goederen en het klaarzetten van de bestellingen.
Met beheersoftware is het mogelijk om de producten nauwgezet te beheren. Easy WMS van Mecalux is geïmplementeerd in magazijnen, in allerlei verschillende sectoren, om de activiteiten zoals de orderpicking en de bevoorrading te verbeteren. Neem contact met ons op om de balans op te maken van uw magazijnactiviteiten en wij zullen u op weg helpen om uw toeleveringsketen te verbeteren.